Vánočka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 189 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 173.6 mg
 - Draslík 203.1 mg
 - Vláknina 5634.5 mg
 - Vitamín A 5634.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 63.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, zbylé přísady částečně zpracujeme a přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Hněteme tak dlouho až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme vykynout.
 - 
                                2
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílu a každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní stočením 2 pramenů. Spodní díl přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem, taktéž střední a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky.
 - 
                                3
Celý povrch potřeme zbylým vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
 - 
                                4
Pečeme v el.troubě při 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160°C.
 - 
                                5
Po upečení pocukrujeme.