Mandlový kávový dort s polevou
Suroviny
- 90 g Čokoláda hořká
 - 250 g Mandle
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Cukr moučkový
 - 300 g Cukr moučkový
 - 110 g Cukr kostkový
 - 0.5 kávová lžička Káva turecká
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Káva turecká
 - 3 polévková lžíce Káva turecká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 55 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 330.1 mg
 - Draslík 255.5 mg
 - Vláknina 6261 mg
 - Vitamín A 6261 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 6.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme cukr se žloutky, přidáme vejce a vanilku a třeme cca 45 minut. Poté přidáme zlehka tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané mandle a utlučenou, prosátou kávu.
 - 
                                2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zvolna pečeme cca 60 minut.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme krém - umícháme máslo se žloutky. V kastrůlku povaříme kostkový cukr s vodou. Do vroucího cukrového sirupu nasypeme strouhanou čokoládu, přidáme kávu a mícháme do zhoustnutí. Poté odstavíme a mícháme, dokud krém nevychladne. Přidáme jej do utřeného másla, rozmícháme a na chladném místě necháme ztuhnout.
 - 
                                4
Upečený dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, naplníme kávovým krémem a přelijeme polevou.
 - 
                                5
Na polevu přelijeme cukr silnou kávou a třeme do zhoustnutí.