Pirožky z kynutého těsta
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 600 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 200 g Sýr Feta
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 1 dl Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 293 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 57.9 mg
 - Draslík 496.2 mg
 - Vláknina 7230.2 mg
 - Vitamín A 7230.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.7 mg
 - Vitamín E 4.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy přesejeme mouku, posypeme kypřícím práškem, osolíme, promícháme, rozklepneme 1 vejce, zalijeme připraveným kváskem a rukama, anebo kuchyňským robotem vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 30 minut. Těsto v míse prohněteme a vložíme do ledničky ještě na 10 minut. Vál posypeme moukou a na něj přeložíme těsto z mísy, které zas trochu rukama propracujeme a pomoci válečku rozválíme na velký plát silný 1 cm, z kterého skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na každé položíme 1 lžičku náplně, přeložíme druhou půlkou, pomocí prstu dobře spojíme a skládáme na olejem vymaštěný plech, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15-20 minut.
 - 
                                2
Náplň: v hrnci s osolenou vodou uvaříme brambory se slupkou, měkké scedíme, necháme vychladnout, potom je prolisujeme do mísy, přidáme fetu, rozklepneme 1 vejce, opepříme, dobře promícháme a plníme pirožky.
 - 
                                3
Pirožky můžeme péct na pánvi s olejem, anebo také ve fritovacím hrnci.