Máslové fazole s klobásou
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
 - 450 g Fazole bílé
 - 150 g Vepřový bok uzený
 - 340 g Klobása Chorizo
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 stroužek Česnek
 - 2.1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 924 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 1405 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 100.9 mg
 - Draslík 2306.3 mg
 - Vláknina 37067.2 mg
 - Vitamín A 37067.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké bílé máslové fazole promyjeme pod tekoucí vodou, dáme do mísy, zalijeme 1 litrem vody a necháme je namočené minimálně 12 hodin.
 - 
                                2
Druhý den vodu z fazolí slijeme, dáme je do hrnce, zalijeme 1 litrem vody, přidáme k nim klobásu Chorizo, oloupanou celou cibuli, česnek, bobkový list, celý černý pepř, malou snítku libečku, lžičku soli a kmín. Fazoli pomalu vaříme pod pokličkou asi 1,5 hodiny.
 - 
                                3
Oloupeme druhou cibuli a nakrájíme ji nadrobno.
 - 
                                4
Slaninu a vepřový uzený bůček nakrájíme na kostičky. V pánvi si vysmažíme dozlatova kostičky slaniny s bůčkem a přidáme je během vaření k fazoli. V hrnečku si vymícháme v 1 dl vody 1 lžíci hladké mouky dohladka. Před koncem vaření přimícháme záklechtku k fazoli, vaříme asi 5 minut, fazoli dochutíme solí a odstavíme ji z plotny.
 - 
                                5
Vyjmeme uvařenou cibuli s česnekem a koření. Klobásu rozkrájíme na menší kusy a vrátíme ji k fazoli. Servírujeme ji teplou asi po 10 minutách.