Bramborová polévka
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 40 g Celer bulvový
 - 60 g Cibule
 - 53.3 g Kapusta hlávková
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 53.3 g Mrkev kořen
 - 20 g Sůl
 - 66.6 g Tuk
 - 0.6 g Pepř černý mletý
 - 13.3 g Polévkové koření
 - 0.6 g Kmín celý
 - 0.6 g Majoránka
 - 10 g Česnek
 - 40 g Petržel kořen
 - 1 ks Petržel - nať
 - 2 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 126 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 803 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 6.3 mg
 - Draslík 238.1 mg
 - Vláknina 3795.9 mg
 - Vitamín A 3795.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na tuku do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku.
 - 
                                2
Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a po uvedení do varu vaříme nejméně 10 minut.
 - 
                                3
Do povařené polévky přidáme očištěnou, na kostičky nebo na nudličky nakrájenou částečně vařenou zeleninu, kmín, mletý pepř, majoránku a část dávky soli a za občasného míchání uvaříme téměř doměkka.
 - 
                                4
Oloupané, na malé kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v mírně osolené vodě do poloměkka. Spolu s třeným česnekem je přidáme do polévky a dovaříme je.
 - 
                                5
Uvařenou polévku nakonec dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme.
 - 
                                6
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.