Polévka Savoyarde
Suroviny
- 120 g Celer bulvový
 - 125 g Slanina vepřová
 - 40 g Sádlo škvařené
 - 200 g Houby čerstvé
 - 180 g Sýr Gruyére
 - 6 krajíc Chléb toastový
 - 750 ml Mléko polotučné
 - 750 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 750 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 66.1 mg
 - Draslík 518.5 mg
 - Vláknina 10050.8 mg
 - Vitamín A 10050.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pórek očistíme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka. Celer a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
V hrnci na rozehřátém sádle necháme zesklovatět slaninu. Když kostičky slaniny začnou prskat, přidáme zeleninu a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Zalijeme vodou a mlékem, půl a půl, osolíme, opepříme, přidáme nakrájené houby a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme hodinu a půl.
 - 
                                3
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, krajíce chleba překrájíme na 4 dílky, které posypeme nastrouhaným sýrem, položíme na plech potřený olejem a dáme krátce dozlatova opéct do trouby rozehřáté na 180 °C.
 - 
                                4
Kousky opečeného chleba položíme na talíře, přelijeme polévkou a servírujeme.