Palačinky s vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Smetana 12% (konzumní)
 - 20 g Cukr vanilka
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 100 g Poleva čokoládová
 - 150 g Cukr moučkový
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl
 - 2 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 0.04 dl Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 458 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 105 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 388.4 mg
 - Draslík 242.7 mg
 - Vláknina 2501.5 mg
 - Vitamín A 2501.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 420.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mléko vlijeme do vhodné nádoby. Rozklepneme vejce, přidáme vanilkový a krupicový cukr, malou špetku soli. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Vše dohromady důkladně metlou prošleháme, aby v těstě nezůstaly hrudky.
 - 
                                2
Pánev (nejlépe teflonovou) potřeme trochou oleje, rozpálíme a na rozpálený olej naběračkou vlijeme připravené těsto. Pánev nahneme na strany, aby se těsto rozlilo po celém dně pánve. Na prudším ohni opečeme jednu stranu, potom obracečkou otočíme a dopečeme druhou stranu. V procesu pečení pokračujeme do spotřebovaní všeho těsta. Palačinky do dalšího použití udržujeme teplé.
 - 
                                3
Příprava vanilkové polevy: v misce ve vodní lázni vyšleháme žloutky s vanilkovým a moučkovým cukrem na hustou pěnu. Přidáme vanilku, vlijeme smetanu, půl minuty prošleháme a stáhneme ze sporáku.
 - 
                                4
Teplé palačinky svineme do rolády, naaranžujeme na jednotlivé talíře podle porcí. Každou porci přelijeme teplou polevou, pokapeme čokoládovou polevou a podáváme.