Sójové kostky v zeleninovém pyré
Suroviny
- 200 g Sójové kostky
 - 100 g Celer bulvový
 - 100 g Petržel kořen
 - 100 g Zelí hlávkové bílé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 80 g Olej olivový
 - 200 ml Mléko sójové
 - 1 kávová lžička Šalvěj sušená
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 0.5 kávová lžička Saturejka
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 4 ks Cibule
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 2 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 2643 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1531.9 mg
 - Vláknina 10156.5 mg
 - Vitamín A 10156.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 208.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy vlijeme olivový olej, přidáme sójovou omáčku, sušenou šalvěj, lžičku mleté papriky, kmín, saturejku a oregano.
 - 
                                2
Do této marinády vložíme kostky a dobře promícháme. Nakládáme několik hodin, nejlépe přes noc.
 - 
                                3
Mrkev, celer, petržel, cibuli a hlávkové zelí pokrájíme na větší kousky a vaříme do měkka asi 20 minut. Scedíme a dáme do mixéru i s trochou vody, ve které se zelenina vařila. Mixujeme asi 3 minuty. V případě potřeby můžeme dolít ještě trochu vody ze zeleniny.
 - 
                                4
Na pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme mletou papriku a promícháme. Přidáme kostky sójového masa i s marinádou a dobře orestujeme.
 - 
                                5
Ke kostkám přilijeme pyré z mixéru a promícháme. Zahustíme solamylem rozpuštěným v sójovém mléce. Podusíme ještě 3 minuty.
 - 
                                6
Podle chuti dosolíme.
 - 
                                7
Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.