Slavnostní roláda z vepřové kýty
Suroviny
- 125 g Meruňky sušené
 - 180 g Strouhanka
 - 60 g Oříšky makadamové
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Pomerančová kůra
 - 1.5 kg Vepřová kýta
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 308 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 131.6 mg
 - Draslík 883.9 mg
 - Vláknina 5416.5 mg
 - Vitamín A 5416.5 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.7 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na nádivku nachystáme opláchnuté sušené meruňky a makadamové oříšky, obojí nadrobno nasekáme, kolečka jarní cibulky, nastrouhanou pomerančovou kůru, směs zahradních bylinek, nadrobno nakrájenou čerstvou šalvěj, strouhanku a rozpuštěné máslo. Suroviny v misce dobře promícháme.
 - 
                                2
Vepřovou kýtu s kostí podélně rozřízneme, vykostíme a vzniklý plát vepřového masa položíme tukem dolů. Na plát masa rozetřeme připravenou nádivku, zamotáme a převážeme kuchyňskou nití, aby se během pečení roláda nerozjela.
 - 
                                3
Roládu dáme na rošt většího pekáče, potřeme olejem, do povrchu masa vetřeme sůl, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20-30 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60-90 minut. Během pečení několikrát zkoušíme propečenost rolády, vytéká-li po píchnutí do masa čirá šťáva, je maso propečené. Vytáhneme z trouby a roládu na 15 minut zabalíme do alobalu a naporcujeme.