Slovenský velikonoční mazanec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 408 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 163 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 151.5 mg
 - Draslík 199.5 mg
 - Vláknina 4309.7 mg
 - Vitamín A 4309.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
 - 
                                2
Máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, kvásek a zbylé vlažné mléko. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme hrozinky. Vytvarujeme bochník a necháme jej vykynout.
 - 
                                3
Vykynuté těsto vložíme na vymaštěný plech. Povrch bochníku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
 - 
                                4
Mazanec upečeme ve středně vyhřáté troubě.