Ořechový smetanový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 42 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 188.7 mg
 - Draslík 253.1 mg
 - Vláknina 6404.4 mg
 - Vitamín A 6404.4 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Umeleme nebo rozmixujeme tři čtvrtiny ořechů najemno. Smícháme je s práškem do pečiva a moukou.
 - 
                                2
Bílky ušleháme na pevný sníh, postupně přidáváme jednu třetinu cukru a šleháme až je sníh lesklý a tuhý. Žloutky utřeme s olejem a zbylým cukrem, spojíme se sněhem a ořechovou směsí.
 - 
                                3
Těsto přendáme do dvou dortových forem o průměru 23 cm, dna vyložíme pergamenem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Hotové korpusy vyklopíme na mřížky a odstraníme pergamen. Necháme zcela vychladnout.
 - 
                                4
Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu dáme do sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem. Z korpusů vytvoříme čtyři stejné pláty. Jeden dáme na plochý tác a potřeme ho asi jednou čtvrtinou šlehačkové náplně. Pokračujeme dalšími vrstvami až skončíme posledním plátem. Zbylým krémem potřeme boky dortu. 30 g nasekaných ořechů si ponecháme stranou, ostatními ozdobíme strany dortu a lehce přimáčkneme. Šlehačku nastříkáme v rovnoběžných pruzích na povrch dortu.
 - 
                                5
Zbývající ořechy nasypeme mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.