Jahelník zapečený s tvarohem
Suroviny
- 250 g Jáhly - loupané proso
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 500 g Tvaroh tučný
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 100 g Švestky
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 l Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 5 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 804 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 114 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 225.1 mg
 - Draslík 270.7 mg
 - Vláknina 11820 mg
 - Vitamín A 11820 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 314.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme jáhly. Třikrát je prolijeme horkou vodou a potom je vsypeme do studeného mléka. Do mléka přidáme máslo, špetku soli, cukru a mícháme a vaříme asi 15 minut, až nám vznikne kaše. Když je kaše hotová, vmícháme dovnitř žloutky a pokrájené sušené švestky. Kaši vyklopíme a rozetřeme do vymazaného pekáčku. Na to poklademe tvaroh smíchaný s bílkovým sněhem. Na vrch vše posypeme ořechy, pokapeme medem a jáhelník krátce zapečeme dozlatova.