Dort s čokoládovo-smetanovou polevou
Suroviny
- 225 g Máslo čerstvé
 - 140 g Čokoláda na vaření
 - 300 g Cukr moučkový
 - 385 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Mléko plnotučné
 - 125 ml Zakysaná smetana
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1443 kcal
 - Sacharidy 172 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 170 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 98 g
 - Cholesterol 460.2 mg
 - Draslík 244.5 mg
 - Vláknina 10517.8 mg
 - Vitamín A 10517.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 451.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - 
                                2
Dvě menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem.
 - 
                                4
Umixujeme změklé máslo s cukrem do hladkého krému. Postupně zašleháme žloutky a vanilkovou esenci. Poté střídavě mouku a mléko.
 - 
                                5
V jiné míse do tuhého sněhu našleháme bílky se solí. Sníh zamícháme do máslové směsi a hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny.
 - 
                                6
Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
 - 
                                7
K přípravě polevy rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, do níž po rozpuštění zamícháme kysanou smetanu.
 - 
                                8
Polevou spojíme oba korpusy a potřeme celý dort. Zdobíme pomocí nože či stěrky různými vzory.