Tažený štrúdl
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Cukr krupice
 - 100 g Strouhanka
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 0.125 l Voda pitná
 - 1 kg Jablka
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 5 polévková lžíce Olej stolní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 96 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 87.9 mg
 - Draslík 124.1 mg
 - Vláknina 6276.2 mg
 - Vitamín A 6276.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme mouku se žloutky a solí. Do vařící vody dáme olej, ocet a mouku, spaříme. Spojíme se žloutkovou směsí a vypracujeme těsto, nejprve pomocí nože, pak důkladně rukou až se tvoří vzduchové bubliny. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme ho pod nahřátou miskou odpočívat.
 - 
                                2
Těsto rozdělíme na 4 díly a na utěrce posypané moukou začneme 1 díl vytahovat. Vytažené těsto pokapeme olejem, posypeme strouhankou, skořicí a plátky loupaných jablek, znovu posypeme strouhankou a znovu pokapeme olejem. Pomocí utěrky svineme těsto tak, že neposypaná část těsta končí zavinutí.
 - 
                                3
Přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v prudké troubě, potíráme máslem.