Štědrovečerní medové ajbišové certle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 6 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 183 mg
 - Vláknina 9200 mg
 - Vitamín A 9200 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 5.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy si nastrouháme 1/2 hrnečku lískových oříšků a 1/2 hrnečku burských oříšků.
 - 
                                2
Do hrnce si dáme 1 hrnek (2 dl) medu a postavíme ho na plotnu a při mírné teplotě ho přivedeme k varu. Necháme ho vařit, až bublá a je cítit jako škvařené sádlo. Pak hrnec s medem odstavíme z plotny a zamícháme do něj nastrouhané ořechy. Promícháme a lžičkou, kterou vždy namočíme do studené vody, nabíráme ořechové hromádky a pokládáme je na pergamenový papír. Pak je dáme do chladné místo. Vychladlé a ztuhlé ajbišové certle odloupneme z papíru pomocí nože, dáme je na mísu a podáváme.