Rýžový nákyp s jablky a ořechy
Suroviny
- 500 g Jablka
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 20 g Ořechy vlašské
 - 150 g Rýže loupaná
 - 30 g Strouhanka
 - 20 g Cukr vanilka
 - 120 g Cukr moučkový
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.75 l Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 156 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 71 g
 - Cholesterol 332.8 mg
 - Draslík 233 mg
 - Vláknina 6363.4 mg
 - Vitamín A 6363.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 951.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V mléce rozmícháme trošku cukru a soli a uvaříme v něm doměkka spařenou rýži. Necháme vychladnout.
 - 
                                2
Mezitím umícháme máslo do pěny, přidáme zbytek cukru, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku a cca 15 minut třeme. Poté přimícháme rýži, tuhý sníh ušlehaný z bílků a loupané ořechy.
 - 
                                3
Polovinu těsta rozetřeme do vymazané a strouhankou vysypané formy, rozložíme na něj oloupaná a udušená jablka, na ně rozetřeme zbytek těsta a ve středně rozehřáté troubě pečeme cca 45 minut.
 - 
                                4
Hotový nákyp posypeme vanilkovým cukrem a podáváme teplý.