Dolmades
Suroviny
- 225 g Vinné listy
 - 180 g Rýže dušená
 - 60 g Hrozinky
 - 60 g Sezam - semena
 - 140 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 8 ks Cibule
 - 1 ks Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Máta
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 620 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 215 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 685.5 mg
 - Vláknina 25127.8 mg
 - Vitamín A 25127.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.8 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé vinné listy ponoříme na minutu do vroucí vody. Vyndáme, osušíme. Nakládané listy omyjeme a namočíme do misky s teplou vodou cca na 5 minut, vodu oklepeme.
 - 
                                2
Vařenou rýži smícháme se všemi surovinami, kromě oleje a citrónové šťávy. Dochutíme.
 - 
                                3
Listy roztáhneme žilnatou stranou nahoru, odřízneme stonky, na každý list dáme lžíci náplně. Strany listů složíme tak, aby částečně překryly náplň a celý list stočíme jako roládu.
 - 
                                4
Zabalené listy položíme na vetší pánev spojem dolů, přelijeme olejem a citrónovou šťávou. Do poloviny zalijeme teplou vodou, položíme na ně talíř (aby držely tvar), pánev zakryjeme a zvolna vaříme asi 40 minut.
 - 
                                5
Hotové listy přendáme na talíř, ozdobíme klínky citrónu, olivami a bílým jogurtem.