Jablkový dort 1
Suroviny
- 1000 g Jablka
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Cukr krupice
 - 40 g Cukr moučkový
 - 150 g Marcipánová hmota surová
 - 75 g Pudink vanilkový
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 750 ml jablečná šťáva
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2253 kcal
 - Sacharidy 405 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 164 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 272 g
 - Cholesterol 197.7 mg
 - Draslík 605.9 mg
 - Vláknina 28097 mg
 - Vitamín A 28097 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 73.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře prosejeme mouku a s 80 g cukru, vejcem, solí a rozpuštěným máslem nebo dietním margarínem vymícháme do hladkého těsta.
 - 
                                2
Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu na hodinu uležet.
 - 
                                3
Omyjeme kyselá jablka, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Na kostičky nakrájíme dužinu, pokapeme citronovou šťávou a zasypeme skořicí. Smícháme dva balíčky pudinku v prášku s trochou jablečné šťávy podle návodu k přípravě a ze zbytku jablečné šťávy a cukru připravíme pudink. Předehřejeme troubu na 175 °C (plynová trouba stupeň 3, horkovzdušná trouba 160 °C). Vyložíme dno formy pečicím papírem.
 - 
                                4
Vybalíme těsto, vložíme do formy a vytvoříme asi 3 cm vysoký okraj. V předehřáté troubě předpečeme asi 15 minut na střední stupeň.
 - 
                                5
Promícháme nakrájená jablka s pudinkem a rozprostřeme na předpečené těsto. Dáme dopéct asi na 40 minut na střední stupeň.
 - 
                                6
Během pečení smícháme moučkový cukr s marcipánovým těstem, vyválíme a vykrájíme asi 1 cm silné proužky. Proužky pokládáme na koláč do mřížky.
 - 
                                7
Nakonec necháme ještě 15 minut dopéct.