Šípkový džem s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 4 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 120 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 443.3 mg
 - Vláknina 42540 mg
 - Vitamín A 42540 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 352.2 mg
 - Vitamín E 4.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šípky očistíme, omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme zrnka. Znovu omyjeme, namočíme na 8 hodin do 500 ml vody. Šípky potom vaříme v téže vodě 25 minut na pyré.
 - 
                                2
Omytá jablka rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Promícháme je s citronovou šťávou z 1 citronu a přidáme k šípkovému pyré.
 - 
                                3
Ovoce odvážíme a vmícháme želírovací cukr v poměru 2:1. Za stálého míchání uvedeme do varu, 4 minuty zprudka vaříme. Vzniklou pěnu z povrchu sebereme. Džem ihned plníme do čistých nahřátých sklenic, dobře uzavřeme a na 15 minut otočíme dnem vzhůru.