Opojné hrušky naložené se švestkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 275.6 mg
 - Vláknina 13140 mg
 - Vitamín A 13140 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtinky a odstraníme jadřince. Ihned vložíme do vody smíchané se lžící octa. Švestky očistíme, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Pecky ponecháme.
 - 
                                2
Cukr rozmícháme ve vodě, svaříme a v roztoku uvaříme hrušky. Scedíme a přelijeme šťávou vymačkanou z citronů. Poté povaříme ve stejném nálevu švestky a vyjmeme.
 - 
                                3
Obojí ovoce naskládáme střídavě do 5l lahve. Do cukerného roztoku přidáme kyselinu benzoovou a šťávou zalijeme hrušky se švestami. Nakonec přilijeme do sklenice rum, převážeme ji celofánem a uložíme na chladném a temném místě. Odebíráme dle potřeby.