Višňové vareňje
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 163 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 1 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 35.2 mg
 - Vláknina 640 mg
 - Vitamín A 640 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Višně přebereme, omyjeme ve studené vodě, vypeckujeme a vložíme na mísu. Zasypeme je polovinou cukru, přidáme šťávu odkapanou při vypeckování a necháme asi 5 hodin v chladnu.
 - 
                                2
Potom vyluhovanou šťávu slijeme, je-li potřeba, doplníme vodou na 250 ml, přidáme druhou polovinu cukru a svaříme na sirup. Do vařícího se sirupu vsypeme proslazené višně a na mírném ohni je povaříme.
 - 
                                3
Že je ovoce správně uvařené poznáme, když na talířek kápneme sirup a kapka uchová svůj tvar, navíc ovoce neplave na povrchu, ale je v sirupu rovnoměrně rozloženo.
 - 
                                4
Do vlažné zavařeniny přimícháme koňak, vareňje naplníme do sklenic, dobře uzavřeme a uložíme na suché chladné místo.