Zelené ořechy v cukru
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 2 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 230.7 mg
 - Vláknina 8892.4 mg
 - Vitamín A 8892.4 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nezralé zelené vlašské ořechy (mají ještě měkkou slupku) omyjeme, na obou koncích seřízneme tenkou vrstvu a poté je propícháme silnou jehlou. Následně je vložíme do porcelánové mísy a zalijeme čistou studenou vodou tak, aby byly ponořené. Ořechy takto necháme namočené 7 - 8 dní a vodu 2 - 3 x denně vyměňujeme. Nakonec ořechy vhodíme do vařící vody, vaříme 25 minut, poté scedíme a opět zalijeme studenou vodou. Druhý den je znova scedíme a osušíme čistou utěrkou.
 - 
                                2
Cukr s 8 ks hřebíčku, kusem skořicové kůry a vanilkovým luskem svaříme se 150 ml vody na sirup. Ještě vařícím sirupem zalijeme ořechy, necháme 24 hodin odstát, poté ořechy cedníkem vybereme a sirup znovu uvedeme do varu. Ořechy následně vložíme zpět do sirupu. Tuto fázi přípravy zopakujeme ještě dvakrát (celkem tedy čtyřikrát). Na závěr ořechy povaříme v sirupu 10 minut.
 - 
                                3
Ořechy ještě za horka plníme do sklenic, zalijeme horkým sirupem a sklenice okamžitě uzavřeme. Necháme vychladnout a uložíme.
 - 
                                4
Ořechy v cukru používáme při přípravě moučníků, na ozdobu dortů i jako samostatný dezert. Sirup - hustý jako med - použijeme k dochucování sladkostí i nápojů.