Pikantní marmeláda z červeného zelí a pomerančů
Suroviny
- 500 g Cukr třtinový
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Grapefruity
 - 3 ks Pomeranče
 - 1 ks Cibule červená
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Hřebíček mletý
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 kg Zelí hlávkové červené
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 88 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 69 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 474.2 mg
 - Vláknina 9007.9 mg
 - Vitamín A 9007.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 99.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné červené zelí rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a pokrájíme ho na tenké proužky. Očištěnou červenou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupané pomeranče a 1/2 grapefruitu rozkrájíme, odstraníme pecky, pak sloupneme bilou slupku, aby nám zbyla pouze dužina, kterou pokrájíme na malé kousky.
 - 
                                2
V hrnci zpěníme na oleji cibuli, přidáme zelí, cukr, trošku vody a zelí pod poklicí dusíme asi 15-20 minut. Pak přisypeme cukr, přidáme 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky mletého muškátového oříšku, dužinu z pomerančů, grepfuitu, vše promícháme a pod poklicí směs dusíme dalších 15-20 minut při mírné teplotě. Občas zelí promícháme. Přibližně po 20 minutách poklici odložíme a za častého promíchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec marmeládu dochutíme citrónovou šťávou, bílým pepřem i solí. Podle chuti.
 - 
                                3
Horkou marmeládu dáme do čisté a suché sklenice, dobře ji uzavřeme, otočíme asi na 10 minut víkem dospod a necháme marmeládu vychladnout. Uchováváme ji na tmavém a chladném místě.