Jahodové želé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 40 g Cukr vanilka
  • 2 ks Vanilkový lusk
  • 4 kg Jahody zahradní
  • 2.5 kg Cukr želírovací
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 139 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 139 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 306 mg
  • Vláknina 8000 mg
  • Vitamín A 8000 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 117.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Měkké jahody očistíme, zbavíme stonku a opláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme dobře okapat. Okapané jahody nakrájíme na menší kousky, které dáme do hrnce a posypeme 800 g želírovacího cukru. Necháme odležet 30-40 minut.

  • 2

    Následovně hrnec s jahodami a cukrem dáme na sporák a dobře promícháme. Na mírném ohni za častého míchání směs přivedeme k varu. Pokračujeme ve vaření do té doby, až vyplavou všechny jahody na hladinu. Potom stáhneme z ohně.

  • 3

    Uvařenou jahodovou směs přecedíme přes řídkou a čistou utěrku, kterou máme na povrchu misky, do které nám bude téct čistá šťáva. Připravenou jahodovou šťávu přelijeme do hrnce, přidáme 1,6kg cukr, přisypeme vanilkový cukr. Nakonec vložíme vanilku, vše promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Přidáme ještě 100 g cukru a za stálého míchání povaříme 2 minuty.

  • 4

    Hotové horké želé opatrně naléváme do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme a odložíme na studené místo.

Komentáře k receptu