Kvas chlebový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 23 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Chléb celozrnný žitný
  • 30 g Cukr krupice
  • 3 g Droždí
  • 2 g Hrozinky
  • 900 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 91 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 212 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 57.7 mg
  • Vláknina 3498 mg
  • Vitamín A 3498 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Několik dní starý chléb nakrájíme a propečeme v troubě zhruba na 3 minuty.

  • 2

    Opečený chléb vložíme do větší nádoby a zalijeme horkou vodou, takto necháme zhruba 4 hodiny stát.

  • 3

    Poté vodu scedíme a do chleba přidáme droždí a cukr, přikryjeme a necháme kvasit asi 6 hodin. Když kvas bude pěnit, opět jej scedíme, poté nalijeme do sklenic, přihodíme pár hrozinek a zavíčkujeme.

  • 4

    Sklenice přendáme na chladné místo, za dva dny je kvas hotový a může se dál používat.

Komentáře k receptu