Škvarkovníky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 85 g Droždí
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 6 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 90 dkg Vepřové škvarky
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 819 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 790 mg
  • Bílkoviny 79 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 87.1 mg
  • Draslík 346.3 mg
  • Vláknina 7923.3 mg
  • Vitamín A 7923.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové škvarky rozemeleme. V misce rozdrobíme droždí, přimícháme lžičky cukru, vmícháme 4 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Do mísy prosejeme mouku, po okraji dáme sůl a pepř, do důlku vlijeme vykynuté droždí, rozšlehané vejce se žloutkem, olej. Mléka přidáme podle potřeby a pečlivě vymícháme hladké těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme vykynout.

  • 3

    Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme na obdélník, potřeme mletými škvarky, poskládáme ze širší i kratší strany na polovinu proti sobě (podobně jako listové těsto). Opět rozválíme a poskládáme. Opakujeme ještě dvakrát. Poté těsto tence vyválíme, vykrájíme větší kolečka a dáme na suchý plech.

  • 4

    Placičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti (mák, drcený kmín apod.) Placičky necháme asi 20 minut kynout.

  • 5

    Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova.

Komentáře k receptu