Císařský trhanec s dušenými švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 230 g Cukr krupice
  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Sójový nápoj
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Skořice celá
  • 4 ks Hřebíček
  • 2 ks Citrony
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Švestky
  • 4 polévková lžíce Hrozinky
  • 0.16 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1340 kcal
  • Sacharidy 289 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 292 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 245 g
  • Cholesterol 490.7 mg
  • Draslík 1484.6 mg
  • Vláknina 53314 mg
  • Vitamín A 53314 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 127 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Citróny opláchneme v horké vodě a osušíme. Jeden citrón tence oloupeme a vymačkáme. V hrnci přivedeme k varu 125 ml vody s 30 g cukru, vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, citrónovou kůrou a šťávou. Povaříme asi 3 minuty. Kůru, hřebíček a skořici vyjmeme a přidáme švestky.

  • 2

    Na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 60 minut. Necháme trochu vychladnout. Kůru z druhého citrónu jemně nastrouháme.

  • 3

    Vejce oddělíme, žloutky rozmícháme se solí, sójovým nápojem, citrónovou kůrou, moukou a vypracujeme hladké těsto.

  • 4

    Z bílků ušleháme pevný sníh, přimícháme 200 g cukru a vmícháme do těsta.

  • 5

    V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, na něj nalijeme polovinu těsta, uhladíme a rovnoměrně posypeme 1 lžící rozinek. Trhanec pečeme na mírném ohni tak, aby spodní strana zezlátla, obrátíme a pečeme z druhé strany.

  • 6

    Roztrháme vidličkou na sousta a uložíme do tepla. Stejně upečeme i druhý trhanec. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme s dušenými švestkami.

Komentáře k receptu