Páj s masem a jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 900 g Brambory
  • 450 g Vepřové maso libové
  • 130 g Sádlo škvařené
  • 680 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 600 ml Vývar zeleninový
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Solamyl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Jablka
  • 4 stroužek Česnek
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 0.94 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 859 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 476 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 102.7 mg
  • Draslík 688.8 mg
  • Vláknina 16024.1 mg
  • Vitamín A 16024.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1442.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi rozpálíme olej, přidáme pokrájené maso a orestujeme 3 minuty. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a přisypeme k masu. Restujeme další 3 minuty. Podlijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali rajčatový protlak. Zasypeme posekanou šalvějí, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni 1 hodinu. Uvařenou směs scedíme a vývar ponecháme na později.

  • 2

    Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo a sádlo. Přivedeme k varu a postupně přisypáváme mouku, kterou vidličkou ihned rozmícháváme. Hrnec odstavíme. Těsto z hrnce vyklopíme, rozpůlíme a obě půlky rozválíme na placky o velikosti pekáčku. Jednu placku položíme na dno pekáčku, na ni rovnoměrně rozložíme masovou směs, pokrájené brambory a kousky jablek.

  • 3

    Ve zbylém vývaru rozmícháme solamyl a směs polijeme. Druhou plackou pekáček přiklopíme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme zapéct.

  • 4

    Pečeme při střední teplotě hodinu a dvacet minut.

  • 5

    Podáváme vychlazené jako samostatný pokrm.

Komentáře k receptu