Valašské koláče s hruškami
Suroviny
- 15 g Droždí
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 400 g Hrušky sušené
 - 40 g Cukr krupice
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Cukr moučkový
 - 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Mouka pšeničná hrubá
 - 60 g Mouka pšeničná hrubá
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 600 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Skořice celá
 - 5 ks Hřebíček
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 4 polévková lžíce Povidla švestková
 - 4 polévková lžíce Perník
 - 4 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
 - Sacharidy 129 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 157 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 80 g
 - Cholesterol 196.8 mg
 - Draslík 478.7 mg
 - Vláknina 19931 mg
 - Vitamín A 19931 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C.
 - 
                                2
Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.
 - 
                                3
V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit.
 - 
                                4
Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut.
 - 
                                6
Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu.