Sladká velikonoční vajíčka s náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 350 g Mouka polohrubá
  • 100 g Poleva čokoládová
  • 60 g Cukr moučkový
  • 1 kávová lžička Rum
  • 2 kávová lžička Káva zrnková
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 dl Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 629 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 57 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 85.8 mg
  • Draslík 374.6 mg
  • Vláknina 5921.2 mg
  • Vitamín A 5921.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 82.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku, Přidáme 1 vejce, 70 g másla, 1 celý sáček prášku do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru, 4-6 lžic mléka a vše smícháme. Těsto dáme na vál a hned zpracujeme na vláčné těsto. Vyválíme váleček asi o průměru 4 cm. Nakrájíme dílky přibližně 2 cm silné. Těsto vtlačujeme do formiček ve tvaru vajíček, které jsme vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Formička musí být celá vyplněná. Pokud formičky nemáme, použijeme hlubší polévkovou lžíci. Z formičky vytvarovaná vajíčka poklademe na plech plochou stranou, který jsme vymazali olejem. (Jsou to poloviny vajíček.)

  • 2

    Pečeme v předehřáté troubě dorůžova při 180-190 °C přibližně 10-15 minut. Do upečených vajíček po vychladnutí vyhloubíme nožem dolík, který budeme plnit.

  • 3

    Vydlabané těsto z upečených vajíček, zalijeme silnou kávou (1 dl vody + 2 lžičky kávy) a 1 lžičkou rumu. V druhé misce utřeme 80 g másla s 60 g cukru s vanilkovým cukrem do pěny. Přimícháme nasáklé těsto s kávou, směs dobře promícháme a plníme vnitřky vajíček. Poloviny vajíček spojíme, polijeme polevou a po zatuhnutí polevy podáváme.

Komentáře k receptu