Limetkový likér

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 ml Vodka
  • 400 ml Sirup cukrový
  • 400 ml Limetková šťáva
  • 2 ml Pektolytický enzym
  • 1 kg Limetka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 93 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 149 mg
  • Vláknina 5920 mg
  • Vitamín A 5920 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Potřebujeme chemicky neošetřené limetky (nebo citróny), které omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy. Je to velmi důležité, aby se hořká látka z pulpy nedostala do produktu. Z 0.5 kg citrusů získáme přibližně 85 g slupek.

  • 2

    500 ml čisté limetkové šťávy dáme do nerezového hrnce, přimícháme limetkovou kůru bez pulpy, ovocnou dužinu a do směsi přimícháme pektolytický enzym (2 ml/litr). Zahřejeme na 40°C a tuto teplotu udržujeme 15 minut. Pak směs dáme do chladu a temna na 24 hodin.

  • 3

    Druhý den směs vylisujeme a 600 ml získaného limetkového extraktu smícháme s 200 ml vysokoprocentní vodky se 400 ml cukrového sirupu. Směs promícháme a přefiltrujeme přes hrubý, několikrát složený filtr.

  • 4

    Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.

Komentáře k receptu