Vepřová terina s fíky a hrozinkami
Suroviny
- 750 g Vepřová plec
 - 150 g Fíky sušené
 - 100 g Korintky
 - 25 g Slunečnice - semena
 - 200 g Slanina vepřová
 - 0.5 kávová lžička Šalvěj čerstvá
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 dl Masový vývar
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.75 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1019 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 1163 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 537.3 mg
 - Draslík 1235 mg
 - Vláknina 12426 mg
 - Vitamín A 12426 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.4 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky, maso dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 1 1/2 hodiny. Potom maso scedíme, zachytíme vývar a maso odložíme do mísy.
 - 
                                2
Vývar přivedeme znovu k varu, přidáme do něj 1/2 lžičky šalvěje a 2 lžíce drobně pokrájené omyté zelené petržele. Bylinky povaříme jen 1 minutu a hrnec s vývarem odstavíme.
 - 
                                3
Fíky, hrozinky-korintky promyjeme, fíky pokrájíme nadrobno a spolu s rozinkami a slunečnicovými semínky přidáme k masu. Vše dobře promícháme.
 - 
                                4
V misce rozšleháme 4 žloutky s 1,5 dl vychladlého masového vývaru, ochutíme zázvorem, cukrem a solí. Formu na terinu vyložíme tence nakrájenými plátky slaniny tak, aby přečnívaly přes okraj formy minimálně 4 cm. Formu naplníme uvařeným masem, zalijeme rozšlehanými žloutky a přečnívající slaninou maso zakryjeme. Formu nakonec zakryjeme víkem nebo alobalem.
 - 
                                5
Terinu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 225°C přibližně 45 minut. Upečenou terinu podáváme horkou i studenou s oblohou z čerstvé zeleniny.