Misky z listového těsta s malinovým krémem a borůvkami
Suroviny
- 500 g Listové těsto
 - 250 g Borůvky
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2.3 dl Malinová šťáva
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Želatina
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 36 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 70.8 mg
 - Draslík 64.9 mg
 - Vláknina 4466.7 mg
 - Vitamín A 4466.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme malinový krém. Do rendlíku dáme 1.5 lžíce želatiny a zalijeme ji 2.3 dl malinové šťávy. Necháme ji ve šťávě asi 10 minut nabobtnat, pak ji začneme pomalu zahřívat a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Potom želatinu pomalu zahříváme asi na 60°C. Rendlík odstavíme z plotny a necháme želatinu vychladnout.
 - 
                                2
Omyjeme a osušíme borůvky (lesní nebo "kanadské").
 - 
                                3
Na šlehačku vyšleháme elektrickou metlou vychlazenou smetanu do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.
 - 
                                4
Na sníh vyšleháme bílky, které mají pokojovou teplotu. Vyšleháme je čistou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžíci krupicového cukru a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, pevný. Dáváme si pozor, abychom sníh nepřešlehali.
 - 
                                5
Do malinové vychladlé želatiny postupně zapracujeme šlehačku a potom zapracujeme sníh. Malinový krém odložíme do chladničky alespoň na 20 minut.
 - 
                                6
Upečeme si košíčky z listového těsta. Na pomoučeném vále velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm si vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm.
 - 
                                7
Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení nám vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám.
 - 
                                8
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby si dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova. vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                9
Misky - košíčky naplníme malinovým krémem, ozdobíme borůvkami a servírujeme.