Valašské kynuté borůvkové knedle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 550 g Mouka polohrubá
  • 10 g Droždí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Borůvky
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 dl Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mák mletý
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 873 kcal
  • Sacharidy 164 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 190 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 160 g
  • Cholesterol 80.8 mg
  • Draslík 482.4 mg
  • Vláknina 25625 mg
  • Vitamín A 25625 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky pečlivě přebereme, důkladně v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    V misce do 1 dl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru a lžíci mouky, promícháme a kvásek necháme 15 minut na teplém místě.

  • 3

    Zbylou mouku smícháme v míse se zbylým krupicovým cukrem a solí, přilijeme zbylé mléko rozšlehané s vajíčkem, přidáme kvásek, vymícháme tužší těsto a necháme ho 30 až 45 minut přikryté kynout.

  • 4

    Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, ze kterých uděláme placičky. Na ně dáme borůvky, placičky zabalíme do tvaru kulatých knedlíků a necháme ještě 10 minut kynout.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu vodu a vykynuté knedlíky v ní vaříme 5 až 7 minut. Během vaření je občas promícháme. Uvařené knedlíky hned po vyjmutí propícháme vidličkou a podáváme posypané mletým mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu