Nejlepší borůvkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 80 g Cukr krupice
  • 700 g Mouka polohrubá
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 40 g Droždí
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Rum
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 l Borůvky
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 786 kcal
  • Sacharidy 126 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 176 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 121 g
  • Cholesterol 147.2 mg
  • Draslík 430 mg
  • Vláknina 20560 mg
  • Vitamín A 20560 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.1 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.

  • 2

    Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.

  • 3

    V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.

  • 4

    V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.

  • 5

    Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.

  • 6

    Troubu předehřejeme na 170 °C.

  • 7

    V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.

  • 8

    Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.

  • 9

    Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.

Komentáře k receptu