Francouzská piškotová cihla

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Jahody zahradní
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Cukr moučkový
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Čokoláda hořká
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Koňak vaječný
  • 0.5 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 485 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 202.9 mg
  • Draslík 150.5 mg
  • Vláknina 7911 mg
  • Vitamín A 7911 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vytřeme olejem, pečlivě dno i boky vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

  • 2

    Čerstvé jahody omyjeme, odstraníme zelené okvětí a jahody necháme oschnout na utěrce. Troubu si předehřejeme na 180°C. Na plotnu připravíme hrnec s vodou, kterou ohřejeme. Do mísy rozklepneme vejce, které budou mít pokojovou teplotu. Pak mísu vložíme do hrnce s teplou vodou a za stálého šlehání (asi 10-12 minut) k vejcím přisypáváme postupně moučkový cukr - voda se ale nesmí vařit, vejce s cukrem vyšleháme metličkou na krém. Hrnec odstavíme z plotny, mísu vyjmeme z hrnce a do vaječného krému přimícháme vanilkový extrakt. Stále budeme krém míchat, dokud nevychladne.

  • 3

    Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. Mouku pomyslně rozdělíme na třetiny. 2/3 mouky smícháme s 2/3 krému. Do zbývajícího krému přimícháme přepuštěné máslo a postupně zbylou mouku. Pak vše spojíme a dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30-35 minut dozlatova. Když se těsto odděluje od stěny formy, bude upečené. Upečený piškot necháme vychladnout, pak odstraníme boky formy.

  • 4

    Připravíme si ochucenou šlehačku: smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku tak, že postupně v průběhu šlehání přidáme 3 lžíce moučkového cukru, vanilkový extrakt a vaječný likér. Šlehačka musí být tuhá.

  • 5

    Vychladlý piškot podélně rozřízneme. Na spodní polovinu naneseme 1/3 šlehačky, na ní poklademe na polovičky pokrájené jahody. Na jahody naneseme 2/3 šlehačky, kterou zakryjeme druhou polovinou piškotu. Povrch potřeme zbývající šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a piškot odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout.

Komentáře k receptu