Křehký koláč s jogurtovým krémem a malinami
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 25 g Cukr krupice
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1.8 dl Sirup javorový
- 2.4 dl Jogurt bílý choceňský smetanový
- 6 polévková lžíce Maliny
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 294 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 14 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 73.7 mg
- Draslík 95.4 mg
- Vláknina 1663.3 mg
- Vitamín A 1663.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky s 1 špetkou soli a přimícháme 25 g krupicového cukru. 
- 
                                2Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Poté pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. 
- 
                                3Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. 
- 
                                4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. 
- 
                                5Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. 
- 
                                6Omyjeme a necháme okapat čerstvé maliny. 
- 
                                7Zapneme troubu na 190°C a dáme do ní ohřát pečící plech. 
- 
                                8V míse si při vysokých obrátkách vyšleháme jogurtový krém: do mísy dáme 2.4 dl smetanového bílého jogurtu, 1.8 dl javorového sirupu, 1 sáček skořicového cukru, 1 bílek a 1 špetku soli. Šleháme přibližně 6-8 minut do doby, až se nám vše dokonale spojí. 
- 
                                9Na připravené těsto nalijeme jogurtový krém, rovnoměrně nasypeme maliny a takto připravený koláč dáme do trouby na vyhřátý plech. Pečeme dozlatova 40-45 minut. 
- 
                                10Vychlazený koláč nakrájíme a podáváme. V chladničce koláč vydrží až 3 dny. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        