Maxipusinka - dezert Pavlova s kiwi a malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Maliny
  • 220 g Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 3 ks Kiwi
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Likér krémový - Baileys
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 271 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 35 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 34.4 mg
  • Draslík 164.5 mg
  • Vláknina 5067.5 mg
  • Vitamín A 5067.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    2 lžíce Maizeny - kukuřičný škrob rozmícháme s 2 lžícemi octa.

  • 2

    V míse vyšleháme 4 bílky, které mají pokojovou teplotu se špetkou soli. Postupně šleháme velmi mírně, po chvilce zvýšíme intenzitu šlehání, po lžících přidáme 220 g jemného krupicového cukru. Nakonec přidáme Maizenu s octem. Sníh musí být opravdu velmi hustý, měl by ztrojnásobit svůj objem.

  • 3

    Dortovou formu bez dna o průměru přibližně 23 cm vyložíme pečícím papírem a dáme ji i s papírem na plech. Pečící papír potřeme rozpuštěným máslem. Sníh dáme na plech do dortové formy, opatrně s formou zatřeseme, aby se těsto usadilo a vytvarujeme vyšší okraje. Poté formu opatrně sundáme, takže na plechu vznikne kopec sněhu.

  • 4

    Plech se sněhem vložíme opatrně do předehřáté trouby na 135°C a pečeme (sušíme) při teplotě cca 100°C nejméně 1.5 - 2 hodiny.

  • 5

    Dezert nesmíme péct na více stupňů, mohl by klesnout a nepovedl by se. Když je korpus upečený, měl by mít lehce růžovou barvu. Troubu vypneme, necháme ji pootevřenou, ale korpus v ní necháme dojít a vychladnout.

  • 6

    Maliny omyjeme a necháme oschnout. Kiwi omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a pokrájíme na plátky. Malé lístky meduňky omyjeme a necháme osušit.

  • 7

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, lžíci likéru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)

  • 8

    Po vychladnutí korpus vrchovatě ozdobíme šlehačkou, malinami s kiwi a dozdobíme lístky meduňky.

Komentáře k receptu