Větrníky se šlehačkou s malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Maliny
  • 65 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mouka pšeničná hrubá
  • 150 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 25 g Tuk
  • 30 g Cukr moučkový
  • 500 ml Voda pitná
  • 10 ml Citronová šťáva
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 250 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 149.3 mg
  • Draslík 77.9 mg
  • Vláknina 4347 mg
  • Vitamín A 4347 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme k varu, přidáme máslo, špetku soli a necháme rozpustit. Zmírníme oheň a za stálého míchání pomalu přisypáváme mouku, až se vytvoří hustá kaše, mícháme rychle, aby se netvořily hrudky. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se těsto přestane lepit. Ještě povaříme 2 minuty, kdy vařečkou "odpalujeme" těsto od stěn hrnce. Hrnec odstavíme, mimo oheň přimícháme rozkvedlaná vejce, důkladně promícháme a necháme chladnout.

  • 2

    Plech vymastíme tukem, posypeme hrubou moukou, těstem naplníme sáček na zdobení a rovnou na plech vymačkáváme těsto a tvoříme malé větrníky. Plech vložíme do trouby a pečeme 15 až 20 minut. Větrníky podélně rozřízneme a necháme vychladnout. Polovinu malin rozmačkáme, zakápneme citronovou šťávou, osladíme cukrem a promícháme. Přilijeme smetanu a vyšleháme. Malinovou šlehačkou plníme půlky větrníků a každý kus ještě ozdobíme celou malinou.

  • 3

    Větrníky upravíme na servírovací tác a podáváme.

Komentáře k receptu