Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Mouka polohrubá
  • 200 g Cukr krupice
  • 12 ks Meruňky
  • 12 ks Jahody zahradní
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 8 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • 3 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 342 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 53.9 mg
  • Draslík 225.7 mg
  • Vláknina 5225.6 mg
  • Vitamín A 5225.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka.

  • 2

    Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.

  • 3

    Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.

  • 4

    Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu