Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší
Suroviny
- 230 g Máslo čerstvé
- 200 g Povidla švestková
- 180 g Cukr krupice
- 20 g Droždí
- 200 g Povidla hrušková
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 1 kg Mouka polohrubá
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 5 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 755 kcal
- Sacharidy 125 g
- Tuky 24 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 112 g
- Cholesterol 163.7 mg
- Draslík 176.1 mg
- Vláknina 8568 mg
- Vitamín A 8568 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejdříve si připravíme kvásek: smícháme 0.5 dl vlažného mléka s 20 g kvasnic s 1 lžičkou cukru. 
- 
                                2Do mísy si dáme polohrubou mouku, vaječné žloutky, cukr, kvásek a rozpuštěné vlahé máslo (180 g). Dobře těsto zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. 
- 
                                3V misce si smícháme 5 lžic krystalového cukru s 5 lžícemi hrubé mouky a 50 g pokrájeného tuhého másla. Prsty vše promneme, až utvoříme drobenku. 
- 
                                4Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. 
- 
                                5Rádýlkem nakrájíme čtverečky přibližně 6 x 6 cm, na polovinu koláčků dáme lžičku hruškových povidel, další koláčky budou se švestkovými povidly. Cípy těsta pomocí prstů spojíme těsně k sobě a zatočíme, aby se nám koláče nerozpojily. 
- 
                                6Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, asi 2 cm od sebe. Necháme je 10 minut kynout. Poté je dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova. 
- 
                                7Koláčky podáváme vychladlé. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        