Skořicovo - hruškový koláč
Suroviny
- 275 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo čerstvé
- 60 g Sušenky Amaretti
- 90 g Hrozinky
- 60 g Cukr třtinový
- 3 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Hrušky
- 4 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 118 g
- Sodík 58 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 127.6 mg
- Draslík 234.1 mg
- Vláknina 15664.5 mg
- Vitamín A 15664.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 66.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Na vál nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj máslo, cukr, vejce, vanilku, žloutek a zalijeme vodou. Vypracujeme hladké těsto, přidáváme dle potřeby vodu. Poté zabalíme do fólie a necháme hodinu vychladit. 
- 
                                2Ze dvou třetin těsta vyválíme placku a vložíme ji do dortové formy o průměru 25 cm. Těsto potřeme marmeládou a posypeme drobenkou z rozdrcených sušenek. 
- 
                                3Na tenké plátky nakrájíme hrušky, které poskládáme na sušenky, posypeme hrozinkami, skořicí a třtinovým cukrem. 
- 
                                4Ze zbylého těsta vytvoříme tenký váleček a umístíme ho podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvoříme na koláči mřížkový vzor. 
- 
                                5V předehřáté troubě pečeme 50 minut při teplotě 200°C. 
- 
                                6Můžeme podávat jak teplé, tak studené. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        