Pikantní dezert s hruškami a mandlovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Džem broskvový
  • 20 g Džem brusinkový
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Máslo
  • 100 g Mandle mleté
  • 70 g Máslo
  • 12 g Máslo
  • 1 kávová lžička Koňak
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.25 kávová lžička Tresť mandlová
  • 3 ks Hrušky
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Kypřící prášek do pečiva
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 511 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 27 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 40.9 mg
  • Draslík 178.7 mg
  • Vláknina 5920.2 mg
  • Vitamín A 5920.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.8 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, 2 špetky prášku do pečiva, lžičku cukru a na kostičky pokrájené změklé máslo. Vše vařečkou promícháme, postupně přidáme 50 - 100 ml vody (po lžicích) a těsto důkladně pomocí rukou zpracujeme tak, aby se nám nelepilo. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny odpočinout do ledničky.

  • 2

    Připravíme mandlový krém: do vyšší nádoby nasypeme mleté mandle, přidáme mandlový extrakt a cukr. Vařečkou vše promícháme, přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo a tyčovým mixérem směs krátce rozmixujeme. Z 1 bílku si vyšleháme tuhý sníh. Do rozmixované směsi postupně zapracujeme 1 celé vajíčko a nakonec sníh z bílku.

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 190°C. Vyšší koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Omyté a osušené hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citrónovou šťávou z jednoho citrónu.

  • 4

    Formu vyložíme těstem, pokryjeme ho krémem a ozdobíme plátkami hrušek. Plátky na krém klademe nejdříve jeden za druhým do tvaru kříže a napříč přes kříž poklademe ještě jednu řadu. Takto nám plátky hrušek rozdělí koláč na 6 dílů.

  • 5

    Koláč pečeme přibližně 50-55 minut dozlatova, pak ho necháme vychladnout. V kastrólku rozmícháme broskvový a brusinkový džem. Při mírné teplotě džem rozpustíme, nakonec do něj přimícháme 1 lžičku koňaku. Upečený a vychladlý koláč přelijeme mírně teplým džemem, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu