Jablkovo-hruškový koláč
Suroviny
- 130 g Máslo čerstvé
- 220 g Mouka pšeničná hladká
- 40 g Cukr krupice
- 30 g Pistácie
- 0.333333 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Jablka
- 6 ks Hrušky
- 1 ks Citron
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Hřebíček
- 3 polévková lžíce Rum
- 6 polévková lžíce Džus hruškový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 22 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 87.7 mg
- Draslík 134.5 mg
- Vláknina 3771.3 mg
- Vitamín A 3771.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Dortovou formu vymažeme 30 g másla, péci budeme v troubě předehřáté na 190 °C. 
- 
                                2Do mísy vložíme všechny přísady na těsto, odložíme 20 g mouky na posypání válu. Nejprve těsto zpracujeme pomocí hnětače, poté pracujeme na vále, dokud se těsto neleskne. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce zhruba půl hodiny odpočinout. 
- 
                                3Jablka a 2 hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na kousky. 
- 
                                4Nakrájené ovoce vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíček, šťávu z citronu, hruškovou šťávu, promícháme a pod poklicí vaříme na mírném plameni do změknutí. Poté ještě asi čtvrt hodiny bez přikrytí. Vzniklou kaši necháme vychladnout. 
- 
                                5Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, aby bylo vytažené do okrajů. Na těsto navrstvíme a uhladíme ovocnou kaši a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. 
- 
                                6V mezičase zbylé hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na dílky. Pistácie hrubě nasekáme. 
- 
                                7Koláč vyjmeme z trouby, ozdobně poklademe hruškami, posypeme pistáciemi a pečeme ještě asi 15 minut. 
- 
                                8Před podáváním necháme koláč vychladnout. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        