Nejlepší hruškový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Cukr moučkový
  • 90 g Cukr moučkový
  • 180 g Čokoláda 70% kakao
  • 100 ml Zakysaná smetana
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.25 kávová lžička Kyselina citronová
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 4 ks Hrušky
  • 2 hrst Piškoty dětské kulaté
  • 0.75 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 176.1 mg
  • Draslík 186.8 mg
  • Vláknina 12163.9 mg
  • Vitamín A 12163.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vále zpracujeme prosátou mouku s cukrem, změklým máslem a ostatními suroviny na těsto. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut v chladničce.

  • 2

    V mezičase oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a svaříme ve vodě s cukrem a kyselinou citronovou. Zhruba po 8 – 10 minutách hrušky odstavíme, scedíme a necháme okapat.

  • 3

    Odpočinuté těsto rozválíme na velikost dortové formy, prsty těsto vytáhneme do výšky okrajů asi 1,5 cm. Dno posypeme rozdrcenými piškoty a poklademe okapanými hruškami.

  • 4

    Ve vodní lázni rozpustíme rozlámanou tabulku čokolády. V míse rozšleháme vejce s cukrem, přidáme kakao, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a zchladlou rozpuštěnou čokoládu.

  • 5

    Čokoládovým těstem přelijeme hrušky a pečme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 – 35 minut.

  • 6

    Podáváme vychladlé, zdobíme lžíci slazené kysané smetany.

Komentáře k receptu