Nejlepší hruškový koláč
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr moučkový
- 90 g Cukr moučkový
- 180 g Čokoláda 70% kakao
- 100 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.25 kávová lžička Kyselina citronová
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 ks Hrušky
- 2 hrst Piškoty dětské kulaté
- 0.75 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 36 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 176.1 mg
- Draslík 186.8 mg
- Vláknina 12163.9 mg
- Vitamín A 12163.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Na vále zpracujeme prosátou mouku s cukrem, změklým máslem a ostatními suroviny na těsto. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut v chladničce. 
- 
                                2V mezičase oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a svaříme ve vodě s cukrem a kyselinou citronovou. Zhruba po 8 – 10 minutách hrušky odstavíme, scedíme a necháme okapat. 
- 
                                3Odpočinuté těsto rozválíme na velikost dortové formy, prsty těsto vytáhneme do výšky okrajů asi 1,5 cm. Dno posypeme rozdrcenými piškoty a poklademe okapanými hruškami. 
- 
                                4Ve vodní lázni rozpustíme rozlámanou tabulku čokolády. V míse rozšleháme vejce s cukrem, přidáme kakao, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a zchladlou rozpuštěnou čokoládu. 
- 
                                5Čokoládovým těstem přelijeme hrušky a pečme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 – 35 minut. 
- 
                                6Podáváme vychladlé, zdobíme lžíci slazené kysané smetany. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        