Páj s masem a jablky
Suroviny
- 900 g Brambory
 - 450 g Vepřové maso libové
 - 130 g Sádlo škvařené
 - 680 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 600 ml Vývar zeleninový
 - 300 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Solamyl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Jablka
 - 4 stroužek Česnek
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 0.94 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 859 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 476 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 102.7 mg
 - Draslík 688.8 mg
 - Vláknina 16024.1 mg
 - Vitamín A 16024.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1442.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme pokrájené maso a orestujeme 3 minuty. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a přisypeme k masu. Restujeme další 3 minuty. Podlijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali rajčatový protlak. Zasypeme posekanou šalvějí, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni 1 hodinu. Uvařenou směs scedíme a vývar ponecháme na později.
 - 
                                2
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo a sádlo. Přivedeme k varu a postupně přisypáváme mouku, kterou vidličkou ihned rozmícháváme. Hrnec odstavíme. Těsto z hrnce vyklopíme, rozpůlíme a obě půlky rozválíme na placky o velikosti pekáčku. Jednu placku položíme na dno pekáčku, na ni rovnoměrně rozložíme masovou směs, pokrájené brambory a kousky jablek.
 - 
                                3
Ve zbylém vývaru rozmícháme solamyl a směs polijeme. Druhou plackou pekáček přiklopíme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme zapéct.
 - 
                                4
Pečeme při střední teplotě hodinu a dvacet minut.
 - 
                                5
Podáváme vychlazené jako samostatný pokrm.