Jablkový dort s čokoládovou polevou
Suroviny
- 300 g Jablka
 - 120 g Mouka pšeničná hrubá
 - 120 g Ořechy vlašské
 - 200 g Cukr krupice
 - 50 g Tuk ztužený
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 polévková lžíce Marmeláda višňová
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 3 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 685 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 85 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 374.2 mg
 - Draslík 341.3 mg
 - Vláknina 7933.3 mg
 - Vitamín A 7933.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse ušleháme žloutky s cukrem, poté přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, ustrouhanými ořechy a kakaem. Zároveň přidáváme nastrouhaná jablka bez slupky a jádřinců. Na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
 - 
                                2
Těsto vlijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Že je těsto upečené, poznáme podle toho, že když do těsta vpíchneme naostřenou špejli a těsto se jí nechytá.
 - 
                                3
Upečený korpus necháme zchladnout, vyjmeme ho z formy a na mřížce necháme úplně vychladnout. Poté korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, spojíme a polijeme čokoládovou polevou.
 - 
                                4
Polevu připravíme rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni, které mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí.