Snadný jablkový koláč
Suroviny
- 450 g Jablka
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 50 g Cukr třtinový
 - 50 g Rozinky tmavé
 - 50 g Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 0.5 kávová lžička Koření perníkové
 - 2 polévková lžíce Džem meruňkový
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
 - Sacharidy 102 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 5 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 37.5 mg
 - Draslík 140.4 mg
 - Vláknina 8690 mg
 - Vitamín A 8690 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hladké mouky vhodíme kousky másla a mícháme, až nám připomíná strouhanku. Přilejeme 3-4 lžíce studené vody (záleží na suchosti mouky) a jemně zpracujeme na hladké těsto.
 - 
                                2
Pomoučíme vál a z těsta vyválíme kolo o průměru asi 35 cm, pak těsto přeneseme na velký plech a potřeme meruňkovým džemem.
 - 
                                3
Oloupaná, očištěná a nakrájená jablka, mletou skořici, kořenící směs, nastrouhanou pomerančovou kůru, opláchnuté zlaté rozinky a jemný hnědý cukr smícháme a nasypeme do středu těsta. Okraje těsta skládáme a mačkáme na jablečnou směs, aby vytvořily uzlík s neuzavřeným středem.
 - 
                                4
V předehřáté troubě na 190 °C pečeme 35-45 minut. Začne-li se těsto připalovat, zakryjeme ho alobalem.
 - 
                                5
Před podáváním posypeme cukrem.