Shaffhausenský koláč
Suroviny
- 750 g Jablka
 - 100 g Mandle
 - 160 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 40 g Cukr krupice
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 20 g Cukr vanilka
 - 50 g Cukr skořicový
 - 10 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 40 ml Voda pitná
 - 30 ml Citronová šťáva
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 dl Smetana 12% (konzumní)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 23 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 123.2 mg
 - Draslík 174.4 mg
 - Vláknina 6261.7 mg
 - Vitamín A 6261.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na vále smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Postupně přiléváme vodu a hněteme těsto do hladka. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout.
 - 
                                2
Z odpočinutého těsta vyválíme plát, který rozložíme do dortové formy, posypeme nasekanými mandlemi a kostičkami z oloupaných, nakrájených jablek pokapaných citronovou šťávou. Nakonec vše zalijeme 30 g rozpuštěného másla a pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Bohatě posypeme skořicovým cukrem a pečeme dalších 10 minut. Zatím v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme do něj maizenu a krátce povaříme, už odstavené zalijeme smetanou a důkladně rozmícháme. Zvlášť utřeme do pěny vejce a žloutek s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně všleháme máslovou směs. Krém nalijeme na upečený koláč a rozetřeme. Podáváme vychlazené.