Čokoládovo-švestkový věnec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 120 g Cukr krupice
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 170 g Švestky sušené
  • 260 g Sýr Ricotta
  • 170 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Kakaový prášek Bio
  • 1.5 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 506 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 71 g
  • Cholesterol 121.2 mg
  • Draslík 371.4 mg
  • Vláknina 6788.7 mg
  • Vitamín A 6788.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0.2 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu ve tvaru věnce vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    V misce zalijeme sušené švestky bez pecek vroucí vodou, přikryjeme a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat.

  • 3

    V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, vanilku a dobře rozšleháme, až se cukr rozpustí.

  • 4

    Vychladlé švestky i s vodou rozmixujeme a vzniklou kaši vmícháme do vaječné směsi. Postupně přimícháme mouku, v které jsme rozmíchali kakao, sůl a kypřicí prášek. Vzniklé těsto dáme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě zhruba25 minut. Zda je věnec upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.

  • 5

    Poté vyjmeme z trouby a ve formě necháme asi 5 minut chladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.

  • 6

    Na krém propasírujeme ricottu a v míse ji ušleháme s cukrem, vanilkou a mlékem do hustého krému.

  • 7

    Krém upravíme na vršek vychladlého věnce, přes sítko poprášíme kakaem a podáváme.

Komentáře k receptu